Gaat u voor het eerst een pijp roken? Hiervoor dient u de tijd te nemen. Het roken van een pijp is niet meer dan alléén: pijp controleren, stoppen en aansteken. Om u te helpen hebben wij een aantal standaard regels op een rijtje gezet voor de beginnende pijproker, zo kunt u zo optimaal mogelijk genieten van deze ervaring. Het roken van een pijp is in de laatste jaren weer populair geworden. Op straat zult u niet snel iemand zien die een pijp aan het roken is, maar in herenhuizen, sociëteiten en bij levensgenieters thuis wordt er veelal voor deze manier van roken gekozen. Waar vroeger veel oudere een pijp rookte, beginnen ook steeds meer jongere te kiezen voor deze manier van roken. Er is dan ook geen specifieke leeftijd gebonden aan het roken van een pijp, het gaat echt om de rookervaring. Er zijn zelfs regionale en landelijke bijeenkomsten voor pijprokers om ervaringen uit te wisselen en verschillende smaken uit te proberen. Hieronder kunt u tien tips vinden voor de beginnende roker.
Voordat u daadwerkelijk gaat beginnen met het roken van een pijp is het zaak dat u de juiste voorwaarden creëert voor het roken.
Tip 1: Kies een pijp die bij u past. Vaak zal dit op het begin een rechte of licht gebogen pijp met een niet te grote kop.
Tip 2: Begin met een Mixture of Baai tabak.
Tip 3: Het is zeer belangrijk om een pijp zorgvuldig in te roken. Hierover kunt u verder op een uitgebreide uitleg lezen.
Tip 4: Stop de pijp onderin de kop luchtiger en boven iets steviger aan.
Tip 5: Steek over de hele oppervlakte de pijp aan.
Tip 6: Zorg voor een egaal vuurvluk en druk opkrullend tabak zachtjes aan.
Tip 7: Regelmatig trekken bevordert de geur en de smaak.
Tip 8: Klop de pijp voorzichtig uit als de kop leeg gerookt is. Laat vervolgens de pijp met de kop naar beneden afkoelen en drogen.
Tip 9: Zorg voor een goed onderhoud van mondstuk, rookkanaal en de kop.
Tip 10: Laat een koollaagje van 1mm. in de kop zitten en gebruik de pijp niet als deze nog warm is.
Tip 3 in de bovenstaande tips gaat over het zorgvuldig inroken van een pijp. Onderstaand vindt u een uitgebreide uitleg over het zorgvuldig inroken van een pijp.
Een goede koollaag onderin de pijp bevordert het droogroken.
Stap 1: Vul de pijp de eerste 5 keer maar tot maximaal 1/3e en rook de pijp volledig leeg
Stap 2: Vul de pijp de volgende 5 keer tot maximaal de helft en rook ook deze keren de pijp volledig leeg
Stap 3: Nu kunt u de pijp volledig vullen, het is wel slim om de eerste paar keren de pijp nog steeds volledig leeg te roken. Hierdoor ontstaat er een gelijkmatige koollaag in de ketel.
Wanneer u de bovenstaande stappen volgt zult u een de pijp goed hebben ingerookt. Dit bevordert de rookervaring des te meer.
Bent u een beginnende pijproker en heeft u na het lezen van deze tips nog vragen of wilt u advies over welke pijp voor u het meest geschikt is? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag over het roken van een pijp, pijptabak en accessoires en natuurlijk al uw andere vragen op dit gebied.
*Wist u dat het roken van een pijp sinds 2015 op de lijst staat van immaterieel cultuur erfgoed?*